06-05-12

Columbus in tranen

"Ik heb nog nooit de lift genomen naar de koepel. Die lift is namelijk vaak stuk. Dat las ik ooit in een boek over Spanje, geschreven door de Nederlandse journalist Rik Zaal. Maar laat u niet afschrikken: het is een oud boek."

Het bovenstaande zeg ik vaak wanneer ik met een groep fiets- of wandeltoeristen bij het Columbus-monument sta. Tot deze week dan, want het verhaal is achterhaald. Afgelopen dinsdag, u heeft het ongetwijfeld gelezen of gehoord, zaten zes toeristen bijna vijf uur vast in de uitkijkkoepel van de toren, vanwege een kapotte lift.

 
In de Catalaanse kranten ontbrak uiteraard niet een overzicht van eerdere liftweigeringen in het door Gaietà Buigas gebouwde gevaarte - 60 meter hoog, het beeld is zeven meter. Daaruit bleek dat de voorlaatste keer helemaal niet zo lang geleden was. In 2006 nog, zaten 14 mensen 1,5 uur vast in de koepel. Vervolgens echter moeten we twintig jaar terug, naar 1976, toen vijftien mensen een gedwongen urenlang uitzicht hadden over de stad.
Slechts drie werkweigeringen in 36 jaar tijd dus. Niet echt een reden voor zo´n slechte reputatie, vind ik. Dus pak gerust die lift, in de toekomst.

"Een hoogwerker is niet de manier om het monument te verlaten"

Wie een dezer dagen naar boven wil, richting Columbus, heeft echter pech. De lift blijft gesloten, totdat het gemeentebestuur de conclusies heeft van het technische onderzoek naar de oorzaken van de averij. Mocht het ding ooit onverhoopt toch weer stilstaan, dan moeten er andere ontsnappingsmogelijkheden zijn dan nu, verklaarde burgemeester Trias al. ´ Want een hoogwerker is niet de manier om het monument te verlaten.´ 
Het Columbus-standbeeld in 1887.

 Welke andere ontsnappingsmogelijkheden er komen,  dat is even afwachten. De steigerconstructie rond het beeld zou in elk geval ongeschikt zijn geweest, want te ver verwijderd van de uitkijkkoepel, zie bovenstaande foto. Bouwer van deze vierpotige 150 ton zware reus was ene Joan Torras.  Om de Barcelonezen te laten zien dat zijn schepping van ijzer was en niet van bordpapier, posteerde de onverschrokken Joan zich pal onder de kraan die, gemonteerd op de steigers,  het  zes ton zware Columbusbeeld naar boven hees.

Veel Barcelonezen vonden de elegante reuzen-meccanoconstructie trouwens veel mooier dan het eigenlijke monument. Toen dat  in 1888 klaar was en Torras´ omhulsel werd weggehaald, pleegde dan ook menigeen een traantje weg. En misschien Columbus ook wel, dakloos als hij werd.

2 opmerkingen:

  1. ik heb al enkele keren aan het standbeeld gestaan, maar een toegang naar een lift had ik eerlijk gezegd nog nooit opgemerkt. is dat aan de sokkel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad Steven, aan de kant van de Ramblas.

    BeantwoordenVerwijderen