10-11-11

Met de billen bloot: Trump, Hillary en Carles Puigdemont

Menjar be I cagar fort / I no tingues por la mort. 
Eet goed en kak veel, dan zul je de dood niet vrezen. 

Deze oude Catalaanse volkswijsheid drijft het misschien wat op de spits, maar dan nog: kakken is in Catalonië serious business.  Dat bleek nog eens in 2005, toen het gemeentebestuur van Barcelona een - het zoveelste -   fatsoenlijkheidsoffensief lanceerde. Goed voorbeeld doet goed volgen, dachten de brave bestuurders.

Mogelijk.  Alleen, de dames en heren kozen het totaal verkeerde voorbeeld:  de caganer (zeg maar ´kakker´) verdween uit de officiële kerststal van Barcelona. De stad was te klein.  Onder de noodkreet ´Salvem el caganer!´ leidden de lokale media een reddingscampagne. Met succes. Het jaar erop bakte de brave borst weer gezellig een drol op zijn vertrouwde plaats in de gemeentelijke kerststal.Dief  in de nacht
Wanneer hij daar  - en in tienduizenden andere Catalaanse kerststallen – zijn intrede deed
is overigens tamelijk duister. Zijn beste vrienden, verenigd in de club Amics de Caganer, menen dat hun kameraad sinds eind 17de, begin 18de eeuw deel uitmaakt van de Catalaanse kerstsferen, maar zekerheid daarover bestaat niet. 
Samen te kakken gezet: Donald Trump en Hillary Clinton.

Evenmin over het waarom van zijn kakkineuze bezigheden. Sommigen beweren dat de kakker een vruchtbaarheidssymbool is, die met zijn actie de aarde nieuwe voeding schenkt. Voor anderen is hij de ultieme uitdrukking van gelijkheid (heel belangrijk in Catalonië, waar het woord tots, ´allen´, in bijna elke zin terugkomt): iedereen is gelijk, want iedereen kakt. 


Volgens sommigen is de kakker een vruchtbaarheidssymbool, die de aarde nieuwe voeding schenkt

En dat zijn nog maar een paar van de verklaringen van het waarom van deze blote-billenman. De mooiste, vind ik: de caganer verwijst naar de Bijbelse voorspelling dat  Christus zal terugkeren op aarde als een ´dief in de nacht.´ Je kunt dus maar beter ´bereid´ zijn, want Hij kan elk moment terugkeren, óók wanneer je juist je een grote boodschap doet.


SpongeBob
Wat wel zeker is: de caganer is met zijn tijd meegedaan. Traditioneel had hij één verschijning, die  van een poepend boertje, met steevast op diens kop  een Catalaanse baret, de barretina (waarover een andere keer meer). Carles Puigdemont
Maar dat is verleden tijd. De oer-caganer heeft tegenwoordig gezelschap van letterlijk honderden mede-poepers. Populair, uiteraard, zijn de VIP´s van lokale en internationale snit. De onvermijdelijke Barça-spelers, maar ook politici, popsterren en al dan niet echte tv-figuren als SpongeBob. Zelfs de paus himself  heeft zijn eigen strontversie. 
Onder de nieuwe kakkers dit jaar – en geheide verkoophits:  Hillary Clinton en Donald Trump en de huidige Catalaanse president, Carles Puigdemont. Nog even en je bent geen echte beroemdheid wanneer je níet te kakken wordt gezet.  
Dé plek om in Barcelona caganers te zien en te kopen is de traditionele kerstmarkt bij  de kathedraal. Deze Fira de  Santa Llúcia vindt in 2017 plaats van 24 november t/m 23 december. Kijk op  http://www.firadesantallucia.cat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten