08-11-11

Met dank aan Català FC

Joan Gamper, oprichter en eerste sterspeler van FC Barcelona

Joan Gamper (Winterthur, 1877) richtte Football Club Barcelona op, dat weet elke Catalaan. Dat Joan staat voor Hans. En Hans was een Zwitser. Weet ook elke Catalaan. Maar daarover praten ze liever niet. En dat Barça´s blau i grana ´toevallig´ ook de kleuren zijn FC Bazel, één van Hans´ clubs voordat  hij in 1898 in Barcelona neerstreek? Ach, wat is FC Bazel vergeleken met Barça? Barça is hét hedendaagse symbool van Catalonië. Dat blau-grana shirt is van ons.

Toch komt het juist door het niet-Catalaan zijn van Gamper dat FC Barcelona bestaat. Aanvankelijk speelde Gamper zijn wekelijkse potje voetbal met andere leden van de protestantse gemeenschap in de wijk waar hij woonde, La Bonanova. Toen werd, op 21 oktober 1899,  de eerste officiële voetbalclub van de stad opgericht, de FC Català. Gamper en een aantal vrienden stonden gelijk op de stoep. Voor niks. Català FC wilde de lokale sport promoten en kon daarbij geen niet-Catalanen gebruiken. Twee maanden later wijzigde de club haar beleid, maar toen was het al te laat: een maand daarvoor, op 29 november, had Hans Gamper de Football Club Barcelona opgericht.


Beat that, Leo Messi!
Gezocht: voetballiefhebbers. Advertentie van Kans (!) Kamper in het tijdschrift
  Els Sports. Resultaat:  de oprichting van FC Barcelona, op 29 november 1899
Met Català FC liep het uiteindelijk slecht af. De club eindigde twee keer als derde in de Catalaanse competitie, voor het laatst in het seizoen 1906-1907. Daarna ging het slechts bergafwaarts. In  1917 was de FC al afgezakt naar  de Catalaanse derde divisie. Uiteindelijk werd Català FC  eind jaren twintig opgeheven.
Nog tragischer was het einde van Joan Gamper. Geteisterd door persoonlijke en financiële problemen pleegde de man op 30 juli 1930 zelfmoord.  De Zwitser was gedurende vijf perioden voorzitter geweest van de club die hij had opgericht.

En niet te vergeten: haar eerste sterspeler. Gamper speelde 51 wedstrijden voor Barcelona. Daarin scoorde hij 120 keer. Een gemiddelde van 2,35 goals per wedstrijd.

Beat that, Leo Messi!   
Geen opmerkingen:

Een reactie posten